Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς ποιο είναι το ιδανικό μας βάρος;
Καταρχήν, να πούμε ότι το ιδανικό βάρος είναι το σωματικό βάρος που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.
Το υπερβολικά χαμηλό ή υπερβολικά υψηλό σωματικό βάρος μπορεί να είναι ανθυγιεινό, συνεπώς μιλώντας για ιδανικό αναφερόμαστε στο υγιές σωματικό βάρος. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι από το ιδανικό βάρος υπολογίζεται με βάση ύψος σε μέτρα, μετρώντας μόνο στα εκατοστά, 10 μονάδες κάτω. Δλδ αν έχει κάποιος ύψος 1,67 πρέπει να ζυγίζει 57 κιλά… Κάτι τέτοιο δεν ισχύει!
Το ιδανικό βάρος κάθε ατόμου δεν μπορεί απλά να υπολογιστεί από ένα πίνακα ή ένα γενικό κανόνα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το ύψος, το φύλο, η οστική πυκνότητα και η αναλογία μυς/λίπος.
Μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο ενός άλλου ατόμου και ας έχουν το ίδιο ύψος. Για αυτό έχουν καθοριστεί κατώτερα και ανώτερα όρια υγιούς σωματικού βάρους, επιτρέποντας την ελαστική προσέγγιση του ιδανικού βάρους.
- Ένας τρόπος για να προσδιορίσουμε το ιδανικό βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Πρόκειται για το βάρος σε κιλά διαιρεμένο με το ύψος σε μέτρα, υψωμένο στο τετράγωνο. Βάρος (kg)/ Ύψος(m²). Δλδ. αν έχεις ύψος 167 και ζυγίζεις 65kg είναι 65/1.67²=23.3
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα:
- Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος του 18,5 σημαίνει ότι το άτομο είναι λιποβαρές.
- Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9 τότε το άτομο έχει ιδανικό βάρος.
- Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 29,9 τότε το άτομο είναι υπέρβαρο.
- Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 30 τότε το άτομο είναι παχύσαρκο.
Το μειονέκτημα με το ΔΜΣ είναι ότι δεν υπολογίζει τη σύσταση του σώματος κάθε ατόμου.
Για παράδειγμα ένας ιδιαίτερα γυμνασμένος αθλητής μπορεί να έχει το ίδιο ύψος και βάρος με κάποιον που δεν γυμνάζεται, θα έχουν όμως το ίδιο ΔΜΣ. Αλλά, οι αναλογίες και το ποσοστό λίπους που έχουν είναι εντελώς διαφορετικά. Ο ΔΜΣ αποτελεί έναν βασικό τρόπο υπολογισμού του ιδανικού βάρους. Οι παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τον υπολογισμό του, όπως το φύλο, η ηλικία και η σύσταση του σώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της υγείας μας. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό.
- Ακόμα ένας τρόπος για να προσδιορίσουμε το ιδανικό μας βάρος είναι η αναλογία μέσης /γοφών δλδ. συγκρίνουμε την περιφέρεια της μέσης με την περιφέρεια των γοφών.
Για παράδειγμα, αν έχεις περιφέρεια μέσης 82 cm και 105 cm περιφέρεια γοφών τότε 82/105 = 0,78. Πρόκειται για μια μέτρηση η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, για γυναίκες:
- Αν είναι μικρότερο του 0,8 σημαίνει ότι έχει χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Από 0,8 έως 0,89 σημαίνει ότι έχει μέτριο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών
- Αν είναι μεγαλύτερο του 0,9 σημαίνει ότι έχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών.
Για άντρες:
- Αν είναι μικρότερο του 0,9 σημαίνει ότι έχει χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Από 0,9 έως 0,99 σημαίνει ότι έχει μέτριο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών
- Αν είναι μεγαλύτερο του 1 σημαίνει ότι έχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών.
Η αναλογία μέσης/γοφών δεν αναφέρεται στο σωματικό βάρος παρόλα αυτά είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας. Καθώς, σύμφωνα με έρευνες το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
Επίσης έχει αποδειχθεί πως η συχνή ζύγιση συμβάλλει τόσο στην προσπάθεια του αδυνατίσματος όσο και στην προσπάθεια διατήρησης του βάρους μας. Σίγουρα όμως λέμε όχι στην υπερβολή! Συχνή ζύγιση σημαίνει μια φορά την εβδομάδα ή στις δεκαπέντε μέρες. Το να ζυγίζεσαι καθημερινά ή μέρα παρά μέρα είναι μια λάθος και αγχωτική τακτική.
Η εμφάνιση δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για την επίτευξη ενος υγιούς σωματικού βάρους.
Χάνοντας μερικά από τα περιττά κιλά και αποκτώντας ένα φυσιολογικό βάρος δεν θα καταφέρεις μόνο να ενισχύσεις το αίσθημα αυτοπεποίθησης σου, αλλά θα μειώσεις σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων. Για αυτό να θυμάσαι,